Powiat Miechowski
Powiat Miechowski

Biuletyn Informacji Publicznej Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej Zarządzanie Kryzysowe Mapa strony

Zdrowa żywność w modzie

10-03-2014
Zdrowa żywność w modzie
Zdrowy tryb życia i pożytki z niego płynące, zwłaszcza dla młodego pokolenia to główne przesłanie forum pn. ,,Zdrowe pokolenie to modne pokolenie”. Debatę zorganizowała dyrekcja, uczniowie i rodzice Zespołu Szkół Nr 1 w Miechowie przy wsparciu Starostwa Powiatowego (...)

(...) Jak przyznała dyrektor Zespołu Marzena Samborska ,,postęp technologiczny przyniósł wiele pożytku, ale też i szkód, m.in. w sferze żywienia. Modnie i wygodnie nie zawsze znaczy zdrowo”. Starosta Marian Gamrat otwierając forum przypomniał, że już wybitny poeta Jan Kochanowski dostrzegł walory zdrowia i sławił je w słynnej fraszce ,,Na zdrowie”. Z kolei Grzegorz Baran, małopolski wicekurator oświaty apelował o rozważne korzystanie z żywności przetworzonej. Ponad 400 osób – goście, samorządowcy, pedagodzy, uczniowie i przedsiębiorcy wysłuchali dwóch specjalistycznych wykładów przygotowanych przez pracowników Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Dr inż. Sławomir Pietrzyk z Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności mówił o tzw. żywności wygodnej (paczkowanej, mrożonej, gotowej do szybkiego spożycia), zaś dr Kinga Topolska  z Katedry Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji o profilaktyce chorób dietozależnych, wyodrębniając wątek osteoporozy. Dla urozmaicenia debaty uczniowie przygotowali pokazy taneczne w stylu fitness i bollywood oraz prezentacje z zakresu pielęgnacji i profilaktyki zdrowia (techniki specjalistycznych masaży ciała, sposoby rehabilitacji i opieki nad osobami starszymi, chorymi  i dziećmi). Dużym zainteresowaniem cieszyła się ekspozycja zdrowych i szkodliwych produktów żywnościowych. Przy okazji forum jego uczestnicy byli świadkami podpisania umowy partnerskiej o współpracy pomiędzy ZS Nr 1 w Miechowie a niemiecką szkołą Erich Gutenberg – Berufs Kolleg z Bunde w Nadrenii –Westfalii. Podpisy na dokumencie złożyli starosta Marian Gamrat, Stefan Kruger i dyr. Marzena Samborska. Niemiecką szkołę zaprezentowała Andrea Dettmer.
Forum towarzyszyły prezentacje i degustacje zdrowej żywności, przygotowane przez przedsiębiorców i producentów rolnych.  Miała ona miejsce w drugim budynku szkoły przy ul. Sobieskiego.  Uczniowie i goście oglądali i próbowali wędliny, sery, herbaty i miody, wyroby z kwaszonej kapusty i pierogi, pieczywo i ciasta, Swoje produkty i wyroby prezentowały firmy: Wołoch - Art. Spożywcze, InterMarche - Superarket Spożywczy, PPH Architekton, "Stefart" z Nieszkowa, Piekarnia pod Telegrafem, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, Restauracja i Pizeria Vita, Gospodarstwo Edukacyjne ,,Pszczółki” z Niezwojowic, Agro – Wit Agnieszka Malinowska z Jelczy, Ekologiczne Gospodarstwo Rolne i Uprawa Ziół - Artur Kisiel z Nieszkowa. Stoisko z przysmakami mieli też uczniowie organizatorów kształcący się na przyszłych techników technologii żywności i usług gastronomicznych.
- Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem – z tą sentencją Hipokratesa organizatorzy i uczestnicy zdrowotnego forum rozstali się do przyszłego roku.

/Ryszard Nasada, rzecznik prasowy starostwa/